Πρόστιμο ύψους 15.000,00 ευρώ επέβαλε με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) σε εταιρεία για παράνομη εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης στους χώρους γραφείων των εργαζομένων και στην κουζίνα του χώρου εργασίας κατά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 1 α’ και γ’ και 5 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679. Επιπλέον, η Αρχή διέταξε την απεγκατάσταση των καμερών και τη διαγραφή τυχόν συλλεγέντος υλικού.

Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε την ΑΠΔΠΧ μετά από καταγγελίεςεργαζομένων της εν λόγω εταιρείας για παράνομη καταγραφή στο χώρο εργασίας τους. Κατά την εξέταση της υπόθεσης όπως προκύπτει από την Πράξη της Αρχής διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία δεν διέθετε νόμιμα αποδεικτικά για την ύπαρξη του συστήματος στο χώρο , καθώς δεν είχε πραγματοποιήσει καμία ενέργεια ενημέρωσης ή Πολιτικής προς τους εργαζομένους της για την χρήση ή μη του συστήματος στο χώρο. Επίσης στις υπάρχουσες κάμερες δεν είχαν υπήρχαν νόμιμα αποδεικτικά στοιχεία που διακιολογούσαν την ύπαρξη αλλά και τη χρήση τους.

Παρόμοιες περιπτώσεις απασχολούν καθημερινά την ΑΠΔΠΧ και αρκετές καταγγελίες έχουν πραγματοποιηθεί για επεξεργασία δεδομένων από κάμερες σε επαγγελματικούς χώρους οι οποίες όπως αποδικνύεται δεν πληρούν τις προυποθέσεις της νόμιμης χρήσης και τις απαιτήσεις που ορίζει ο Γενικός Κανονισμός 2016/679 καθώς και η Ελληνική Νομοθεσία.

Για να δείτε την απόφαση της Αρχής και να διαβάσετε όλη την υπόθεση πατήστε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *